Find Din Skole logo
Cover billede

Hvorfor vælge frie skoler?


I Danmark har vi ikke skolepligt - til gengæld har vi ti års undervisningspligt. Forældre kan altså vælge en fri grundskole eller hjemmeskoling, hvis de synes, det giver mere mening for deres barn end folkeskolen.

Et alternativ til folkeskolen

De frie grundskoler og efterskolerne tilbyder et alternativ til folkeskolen. Det er ikke meningen, de skal være i direkte konkurrence med folkeskolerne, men udvide paletten af skolemuligheder for at bidrage til et demokratisk grundskolesystem.

De frie grundskoler giver jer som forældre mulighed for at finde en skole, der passer til netop jeres barns behov og interesser - og til jeres pædagogiske og politiske overbevisning, religion eller andre værdier.

Ofte er de fri grundskoler mindre end folkeskolerne, og der er ofte også færre elever i klasserne. På en friskole går der fx i gennemsnit 150 elever, mens der på en almindelig folkeskole går 500 elever.

De frie skoler har stor frihed i undervisning og skoledrift. De bestemmer selv, om de vil evaluere med karakterer - og nogle fri grundskoler (særligt Rudolf Steiner-skoler) har ikke afsluttende prøver. Alle frie grundskoler har dog pligt til at sørge for, at eleverne har samme kundskaber og muligheder som folkeskoleelever efter 9. klasse.

Hver femte grundskoleelev går på en fri skole

Ud af Danmarks grundskoleelever gik 17,8% i skoleåret 2018/19 i en fri grundskole, mens 1,4% gik på efterskole.

De frie skoler er dog ikke kun for børn. Hvis du har gennemført 9. klasse og kunne tænke dig at dyrke fællesskab, dannelse og interesser på en fri skole, er en højskole eller fri fagskole måske noget for dig?

Du kan læse mere om de frie skoletyper her.