Find Din Skole logo
Cover billede

Læs om skoletyper


I Danmark går cirka 135.000 grundskoleelever på enten friskole, privatskole eller efterskole. Derudover favner de frie skoler også højskolerne og fri fagskoler.

Her kan du læse om de forskellige frie skoletyper.

Hvad er en friskole?

Friskolerne er grundskoler, der kan tilbyde undervisning for 0. til 10. klassetrin. Friskolerne er ofte funderet i værdier og livssyn. Det kan fx være pædagogik, religion eller filosofi. En del af friskolerne er prøvefrie, men det er et krav, at eleven som minimum har samme kundskaber som en folkeskoleelev efter endt skolegang.

Læs mere hos FRISKOLERNE

Hvad er en privatskole?

Privatskolerne er grundskoler, der kan tilbyde undervisning for 0. til 10. klassetrin. Privatskoler har ofte rødder i realskoletraditionen, som vægter den stærke faglighed og forberedelse til gymnasiet.

Læs mere hos Danmarks Private Skoler

Hvad er en efterskole?

Efterskolerne er en særlig dansk kostskoleform for 14- til 18-årige unge. Man kan gå på efterskole i 8., 9. eller 10. klasse.
Efterskolerne har ofte fællesskabet i centrum, og de fleste efterskoler tilbyder linjefag, hvor eleverne kan dyrke deres interesser som sport, friluftsliv, musik, teater, eSport mv.
Eleverne bor på skolen og er medansvarlige for opgaver som rengøring og madlavning.

Læs mere hos Efterskolerne

Hvad er en højskole?

Højskolerne er en kostskoleform for alle, der er ældre end 17 et halvt år. Kostskolerne har ingen adgangskrav eller eksamener. I stedet fokuserer højskolerne på fællesskab, dannelse, selvudvikling og giver mulighed for at dyrke interesser som kunst, filosofi, sport mv.

Læs mere hos Højskolerne

Hvad er en fri fagskole?

Fri fagskoler er en kostskoleform, hvor unge over 16 år kan tage 10. klasse eller kurser, der retter sig mod at tage en erhvervsuddannelse.
På de fri fagskoler er mindst en tredjedel af undervisningen praktisk med fokus på mad, design, pædagogik, håndværk og økonomi.

Læs mere hos Foreningen af Friefagskoler